Tahtakurusu, insanlardan ve hayvanlardan kan emerek beslenen, boyutları 5-6 mm arasında deÄŸiÅŸen, kanatsız ve iletiÅŸimini antenleri ile saÄŸlayan bir zararlıdır. Beslenmeden 2 aya kadar hayatta kalabilen bu canlı üremek için kan emmeye ihtiyaç duyar.
Genellikle geceleri aktif olan bu canlılar gündüzleri yuvalarında ve yatak aralarında dinlenmeyi tercih ederler. Ev içerisine yerleÅŸtiÄŸi zaman koltukların dikiÅŸlerinin arası, mobilya altları gibi nemli ve sıcak yerlere bir seferde en az 200 yumurta bırakacak ÅŸekilde yumurtlarlar.
Ezilerek öldürüldüÄŸünde etrafa çok pis koku yaymalarının sebebi ise günde ortalama 4 sefer kan emmeleridir.
İnsanlardan ve hayvanlardan kan emerek beslenen bu zararlılar geçiÅŸler sırasında insanlara hastalık bulaÅŸtırmaya sebebiyet vermektedir. Tahtakurusunun ısırdığı yerler alerjik reaksiyona neden olur. Isırılan yerlerde kaşıntı ve kızarıklık oluÅŸur.
Tahtakurusu ile Mücadele
Evinize veya iÅŸ yerinize evcil hayvanlar veya çeÅŸitli eÅŸyalar vasıtasıyla girmektedir. Genellikle parkelerin altına ve duvarlarda yuvalanırlar. Yuvalarının bulunması açısından bireysel mücadele etkisiz olabilir ve sakıncalıdır.
Akabi görevlileri, evinizde ve iÅŸ yerinizde teÅŸhis çalışması yaparak mücadele yöntemini belirler. YoÄŸunluÄŸa göre kimyasal uygulama, mikanik önlemler (sebeb olan eÅŸyaların temizliÄŸi veya imhası) veyha her ikisi de uygulanır. Uygulama sonrasında ise gerekli noktalara zararlının giderildiÄŸini garantilemek için izleme üniteleri yerleÅŸtirilir. İzleme ünitelerinden gözlenen duruma göre tekrar müdahale yapılır veya yapılmaz.