Kemirgenler

Fareler

Dünyanın her yerine dağılmış olan bu canlılar çok hızlı hareket etmelerinin yanı sıra çok hızlı olarak üreyebilirler. Yanaklarından omuzlarına kadar inen küçük astarlı iki dış çene keseleri vardır. Bu keselerde yiyecek taşıyan fareler temizlemek gerektiğinde ise içini dışına çıkararak çevirip temizlerler. Avurdu keseli fare yuva yaparken toprağı güçlü ön pençeleriyle kazar. Kıvrık kesici dişlerini sert toprak ve taşları yerinden oynatmak için kullanır. Kesici dişleri sürekli olarak büyüdüğü için aşınan yüzeyler hemen yenilenir.

Beslendikleri yiyecekler; kök, ot, böcek, tahıl, meyve vb.

Ayrıca insanlara çok fazla benzeyen genetik yapıları nedeniyle yaygınca kobay olarak kullanılırlar.

Zararları

İnsan eliyle yapılan korunaklı yerlerde yaşamayı seven kemirgenler insanların yiyeceklerini tüketen, tarlalara, ambarlara dadanan, her çeşit gereci kemiren, hatta hantavirüs, tifüs, veba gibi salgın hastalıkları taşıyabilen önemli zararlılardır. Kalabalık sürüler halinde yaşadıkları zaman tarım ürünlerine çok ciddi zararlar verebilirler.Hayvanlar aleminin bir üyesi olan fareler kemirgenler içinde incelenen memeli hayvanlardır. Fareler diğer haşerelerden farklı bir yapıya sahiptirler. Hem otçul hem de etçil beslenirler.

Farenin dişlerinin özelliği mermer gibi sert cisimleri dahi kemirirler. Bu kemirilme aşamasında farenin dişleri körelir fakat farenin dişlerinin özelliği dişlerin kendisini yenilenmesidir. Farelerin tükürük salgısı da narkoz etkisinde insan ve hayvanları pasif durumda yakaladıkları zaman, özellikle geceleri bu canlıların kulak, burun, dudak ve parmaklarını kemirerek yerler.

Fareler çok güçlü koku alma hissine sahiptirler birçok hayvanı kokusundan tanırlar. Yaşadığı yere göre beslenmek için farklı maddeler seçen farelerden bazıları tarlalarda ve ekinler arasında yaşarlar bitkilerden beslenirler bazıları ise lağımda yaşar, bazıları sularda yaşar, bazıları da tamamen doğada yaşar ve çevreden beslenirler. Fareler besin olarak böcekleri, ölü hayvan leşlerini ve atık olan her şeyi yerler.

Fareler diğer haşerelerden farklıdır canlı doğum yaparlar herhangi bir yere yumurta bırakmazlar yani evinizde, işyerinizde fare olup olmadığını sadece fare pisliğinden anlayabiliriz. Pirinç tanesi büyüklüğünde siyah renkli olan fare pisliğini görürseniz yakınlarda fare var demektir.

Farelerin birçok türü vardır.

Bunlar; Ak ayaklı farecik, Avurdu keseli fare, Bandikut faresi, Çekirge faresi, Çeltik faresi, Dikenli fare, Fırça kuyruklu fare, Hasat faresi, Huş faresi, Kanguru faresi, Orman faresi, Pamuk faresi, Sıçrayan fare, Yeleli fare, Kum Faresi