Hamam Böcekleri

Hamamböcekleri dünyada yaklaşık 28 farklı familyada 4500 tür ile temsil edilirler. Ülkemizde ise bunların sadece 23 türüne rastlanır.

Ülkemizde bulunan ve Halk SaÄŸlığı açısından önemli 4 tür;


1- Alman hamamböceÄŸi (Kalorifer böceÄŸi): Kafa arkasında bulunan iki yatak siyah çizgiden veya açık renklerinden tanınırlar. 13-16 mm ye kadar büyüyebilirler. Kanatları olmasına raÄŸmen nadiren uçarlar, yürümeyi tercih ederler.


2- Amerikan hamamböceÄŸi: YetiÅŸkinlerinin uzunluÄŸu 50 mm den biraz daha fazla olabilir.  Kırmızımsı kahverengi veya maun renklidir. Kafasının arka bölgesinde sarı bantlar vardır.


3- DoÄŸu hamamböceÄŸi (Oryantal): Uzunlukları yetiÅŸkiliÄŸine veya cinsiyetine göre 25-32 mm yi bulur. Koyu kırmızımsı- kahverengi, parlak siyah renklidirler.


4- Kahverengi ÅŸeritli hamamböceÄŸi: Uzunlukları 11-14,5 mm yi bulur. Adlarını yetiÅŸkin veya gençlerinde kanatlarında ve gövdesinde bulunan açık kahverengi renkli enine çizgilerden alırlar.


Hamamböceklerinin zararları;

Genellikle hastanelerde mekanik vektör olan Alman hamamböceÄŸi hepatit, dizanteri, bağırsak kistleri gibi birçok hastalığın mikrobunu taşımaktadır.
Hamamböceklerinin dökülmüÅŸ derileri ve dışkıları özellikle çocuklarda alerjik reaksiyon ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kimyasal ve dokunsal iletiÅŸim kuran hamamböcekleri yuvalarını, su ve besin kaynaklarını salgıladıkları feromonlar ve bıraktıkları dışkıları vasıtasıyla diÄŸer hamamböceklerine bildirirler.

Dayanıklılık

Yaklaşık 350 milyon yıldır dünya üzerindedirler.
Kutuplar dışında her yerde var olabilen hamamböcekleri her ÅŸeyi yiyebilirler.
Çok dayanıklı olan bu böceklerin bazı türleri hiçbir ÅŸey yemeden 1 ay hayatta kalabilirler.
Yapılan deneylerde boÄŸulmadan su altında yarım saate kadar yaÅŸayabildikleri görülmüÅŸtür.
Radyasyona insana kıyasla 15 kata kadar daha dayanıklıdırlar.
Beyinleri bacaklarında olan hamamböcekleri kafası olmadan ortalama iki hafta yaÅŸayabilir kafası olmayan hamamböceÄŸi ortalama iki haftanın sonunda açlıktan ölecektir.

Yaşam Alanları;

-Amerikan ve DoÄŸu hamamböceÄŸi nemli ve sıcak yerleri sevmesine raÄŸmen Alman ve kahverengi ÅŸeritli hamamböceÄŸi sıcak ama kuru yerleri tercih ederler.
-İstila ettikleri yerler genellikle; kazan dairesi,ambalaj içleri, fırın, hastane, kanalizasyon, ev, bodrumgibi yerlerdir.
-Genellikle geceleri aktif yani fotonegatiftirler.
-Feromonlar sayesinde yuva kurma davranışları olmayan bu canlılar bir arada toplanırlar.

Mücadelesi

Hamamböceklerinin, çok hızlı üremelerinden dolayı kontrolü zordur. Kontrolde önemli 3 nokta vardır;
1) Bu böceklerin gizlenebileceÄŸi boÅŸluklar, duvar çatlakları ve benzeri bölümler kapatılır.
2) Açıkta herhangi bir gıda ve çöp bırakılmaz. Gıda artıkları temizlenmelidir.
3) Kesin çözüm için kontrolün kimyasal ile yapılması gerekmektedir. Kullanılan temas etkili kimyasallar hamamböceklerinin saklanabilecekleri ve yürüyebilecekleri yerlere uygulanmalıdır. Fakat yumurtalardan yeni çıkacakları öldürmek için kimyasal 2 ay sonra tekrarlanmalıdır.

Hamamböcekleri yarı baÅŸkalaşım gösteren ”Hemimetabol” böceklerdir.

 

Akabi görevlileri, iÅŸ yerlerinizde ve evlerinizde en etkili mekanik önlemlerin yanı sıra zararlının yoÄŸunluÄŸuna göre kimysal mücadele uygulamaları ile bütün hamam böceÄŸi türlerini engeller. Uygulama sonrası izleme üniteleriyle ise garanti vermektedir.